Carpaletunnelsyndroom

Het carpaletunnelsyndroom (CTS) wordt veroorzaakt door een beknelling van de nervus medianus in de pols. De nervus medianus loopt vanuit de onderarm door een gootje (gevormd door de handwortelbeentjes) onder een bindweefsel bandje naar de handpalm. Dit traject wordt de carpale tunnel genoemd.

Symptomen bij CTS
Typische klachten zijn nachtelijke tintelingen in eerste drie vingers van de hand waardoor u wakker wordt. Wapperen met de hand kan de klacht verminderen. Als de beknelling langer bestaat, kan het gevoel van de huid verminderen in de duim, wijsvinger, middelvinger en een gedeelte van de ringvinger. Hierdoor ontstaat moeite om fijne voorwerpen goed vast te houden, zoals naald en draad. Ook kan krachtverlies in de hand optreden, bijvoorbeeld moeite met potjes opendraaien. Ook kunnen overdag tintelingen voorkomen bijvoorbeeld bij fietsen of autorijden. Minder vaak komt pijn in de hand of onderarm voor, maar deze kan zeer hevige zijn en zich uitbreiden door de gehele arm.

CTS

Onderzoeken en het vaststellen van de diagnose
Regelmatig komt het CTS dubbelzijdig voor. Bij een typische presentatie van het beeld is de diagnose al nagenoeg zeker na onderzoek in de spreekkamer. Met zenuwgeleidingsonderzoek ter hoogte van de pols (EMG) kan worden vastgesteld of de klachten berusten op een CTS. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de neuroloog, klinisch neurofysioloog of een gespecialiseerde laborant. Bloedonderzoek, röntgenfoto's en scans hebben geen plaats bij de diagnostiek van een CTS.

Behandeling van CTS
De behandeling is afhankelijk van de ernst, de duur, arbeidsomstandigheden en de voorkeur van de patiënt. Conservatieve therapie zoals (nachtelijke) spalken, injecties met corticosteroïden of ergonomische aanpassingen kunnen effectief zijn, maar het effect is meestal tijdelijk. Bij langdurige en ernstige klachten is een operatie de beste keus. Dit is een behandeling waarvan bijna alle patiënten verbetering bemerken. De operatie wordt in principe poliklinisch uitgevoerd onder lokale verdoving door een neurochirurg.