Zenuwtumoren

Perifere zenuwtumoren zijn zeldzame tumoren die overal in het lichaam kunnen voorkomen. Zenuwtumoren zijn vrijwel altijd goedaardige tumoren, het meest voorkomend is het schwannoom. Behandeling is middels een operatie, maar vaak kan er ook worden afgewacht. Sommige patiƫnten hebben een aanleg voor het verkrijgen van meerdere zenuwtumoren. Het ZenuwCentrum is een expertise centrum voor het behandelen van zenuwtumoren, met name in kader van erfelijke aanleg voor zenuwtumoren en tumoren in de plexus brachialis.

Tumoren die groeien vanuit een zenuw buiten het ruggenmerg, een perifere zenuw, noemen we perifere zenuwtumoren. 

Symptomen
De klinische verschijnselen van goedaardige zenuwtumoren bestaan uit een voelbare zwelling, die tintelingen geeft bij lokale druk op de zwelling en soms gevoelsstoornissen en/of krachtsvermindering in het verzorgingstraject van de betreffende zenuw geeft. Pijn kan een symptoom zijn. Vergelijkbare verschijnselen kunnen ook veroorzaakt worden door een tumor die buiten de zenuw is ontstaan en drukt op de zenuw.

Typen tumoren
Het schwannoom is de meest voorkomende goedaardige zenuw tumor, gevolgd door het neurofibroom. Deze zenuwtumoren kunnen ook voorkomen in het kader van de erfelijke aandoeningen Neurofibromatosis type 1 en type 2 en Schwannomatosis. Zeldzamer is het perineurioom.
De kwaadaardige (maligne) perifere zenuwschede tumoren (MPMNST) groeit sneller en veroorzaakt naast progressieve uitval van gevoel en kracht ook veel pijn.

Onderzoek en diagnose
De groeisnelheid en eigenschappen bij MRI onderzoek kunnen aanwijzingen geven om wat voor een type tumor het gaat. Een naald-biopt kan noodzakelijk zijn, en soms wordt een PET-CT scan aangevraagd, waarbij een kleine hoeveelheid radioactief glucose wordt toegediend. Alleen weefsel onderzoek van tijdens de operatie kan de definitieve diagnose geven.

Behandeling
Een operatie van een schwannoom of neurofibroom wordt verricht bij hinderlijke klachten of groei. Het doel van een operatie is om weefsel te verkrijgen voor onderzoek en er wordt naar gestreefd een totale resectie te verrichten om de klachten te verminderen. Hierbij is het uiteraard van belang om de functie van de zenuw te sparen.

Schwannoom

De maligne perifere zenuwschede tumor moet in zijn geheel verwijderd worden. Hierbij gaan alle functies van de desbetreffende zenuw verloren. In de regel wordt aanvullende radiotherapie gegeven om lokale tumorcontrole te verkrijgen. Behandeling wordt in het LUMC binnen een multidisciplinair team uitgevoerd. (zie ook: https://www.lumc.nl/org/oncologie-centrum/patienten/ziektes-en-aandoeningen/wekedelentumor/)

Meer over perifere zenuwtumoren kunt u lezen in dit artikel.