Printen
29 / 06 / 2020

EDISON - Elektrische Directe Stimulatie van Zenuwen

Printen

In het LUMC wordt met de EDISON studie onderzoek gedaan naar de veiligheid en effectiviteit van elektrische stimulatie tijdens een zenuwoperatie. EDISON staat voor ‘Electrical Direct Stimulation of Nerves’, ofwel directe elektrische stimulatie van de zenuwen. Deelname aan dit onderzoek gebeurt op vrijwillige basis.

Achtergrond

Er is in het laboratorium onderzoek gedaan naar verschillende methoden om zenuwvezels beter te laten uitgroeien na een zenuwletsel of na een zenuwoperatie. Elektrische stimulatie is de enige methode die in het laboratorium goed bleek te werken en in de praktijk kan worden toegepast. Inmiddels is uit Canadees onderzoek gebleken dat de methode van elektrische stimulatie bij een beperkt aantal patiënten veilig en effectief is om zenuw-uitgroei te stimuleren. Het is nog niet onderzocht of elektrische stimulatie werkzaam en mogelijk is bij alle soorten zenuwaandoeningen en zenuwletsels. Het doel van het huidige onderzoek is om te bevestigen dat elektrische zenuwstimulatie veilig is en ook dat het toepasbaar is bij een bredere groep van zenuwaandoeningen dan tot nu toe is onderzocht.

Deelname

Bij deelname aan het onderzoek wordt tijdens de operatie (of vlak daarna) de betreffende zenuw(-en) elektrisch gestimuleerd gedurende een uur. Bij de meeste patiënten zal de stimulatie dus tijdens de narcose plaatsvinden. Bij een kleine groep patiënten vindt er op de uitslaapkamer elektrische stimulatie plaats. Tijdens de behandeling is dit voelbaar als elektrische schokken/tintelingen of een krampgevoel. Het aantal nacontroles bij deelname is hetzelfde als bij iemand die niet deelneemt aan de studie, echter duurt het bezoek langer door het afnemen van meer testen.

Klik hier voor meer informatie over deze studie.