Intraneurale ganglioncyste

Intraneurale ganglioncyste is een relatief frequente oorzaak van voetheffers uitval bij volwassenen.

Intraneurale ganglioncysten zijn goedaardige cysteuze afwijkingen in het epineurium (buitenste beschermende schede) van perifere zenuwen.

epineurium

Ze worden gevormd door een capsulair defect van een aangrenzend gewricht, waardoor gewrichtsvloeistof uittreedt langs het epineurium van de articulaire tak, uitbreidend tot in de betreffende hoofdzenuw. Hierdoor kan een perifere neuropathie van de aangedane zenuw ontstaan met pijn, gevoelsverlies en krachtverlies. Intraneurale ganglioncysten worden veroorzaakt door degeneratieve gewrichtsveranderingen, een direct trauma of mechanisch letsel van het gewricht.

Neurologische uitval door een intraneurale ganglioncyste kan zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen. De meest voorkomende plek is de nervus peroneus (60%), de zenuw die de voetheffers aanstuurd. Ook andere zenuwen die een gewrichtstak hebben kunnen zijn aangedaan (nervus tibialis, nervus suralis, nervus ulnaris).

Om de diagnose ‘intraneurale ganglioncyste’ te kunnen stellen en de cyste adequaat te kunnen behandelen, is het essentieel om op een MRI-scan te maken (zie figuur).

De behandeling bestaat uit een operatie waarbij de verbindingszenuw (ramus articularis) tussen gewricht en aangedane zenuw wordt doorgenomen. Deze operatie wordt in dagopname gedaan in het LUMC of Alrijne Ziekenhuis. Afhankelijk van de duur van de klachten en aantasting van de zenuw, kan het krachtverlies volledig herstellen of blijven er restklachten bestaan.

intraneurale ganglioncyste peroneus